AKTUELNO

Promenljivo vreme nikome ne prija. Atmosferski pritisak utiče i na arterijski. O promenama krvnog pritiska, problemima koje može da izazove, kao i načinima za njegovu prevenciju, za NOVO JUTRO Televizije Pink, govorio je prof.dr Milan Nedeljković, kardiolog.

- Atmosferski pritisak može da utiče na arterijski krvni pritisak, skok i pad pritiska. Pogotovo su ugroženi pacijenti kod kojih se ništa ne dijagnostifikuje. Kada se menja atmosferski pritisak dolazi do pritiska na male plakove koji nisu dijagnostibilni i pucaju i dođe do akutnog infrakta miokarda ili do moždanog udara - rekao je dr Nedeljković.Kako kaže, pacijent mora da uzima svoju terapiju pravilno i redovno, kako bi sprečili da dolazi do toga, pa ga te nagle promene neće toliko poremetiti.

- Lekari kažu da je normalan pritisak 120 sa 80, sve preko toga je povećan pritisak. Svaka kuća mora da ima aparat za merenje krvnog pritiska. Ne regulisan arterijski krvni pritisak, pogoto ukoliko pacijent ne uzima dobru terapiju, pri ovakvom vremenu može da dovede do moždanog i srčanog udara - rekao je dr Nedeljković.

Foto: Printscreen

On je naglasio da je velika stvar što u Urgentnom centru postoji angio sala koja rešava i akutni infrakt miokarda i mozga.

- Faktori rizika su različiti i mogu biti ne kretanje, nerviranje, ne aktivnost, ne pravilan način ishrane zajedno sa genetikom može da dovede do poremećaja u krvnom pritisku. Moramo da kontrolišemo, merimo i odmah reagujemo - rekao je dr Nedeljković.

Foto: Printscreen

Kako kaže, stent daje određeno rešenje ali može se javiti problem i posle, kada se on može raširiti ili da se doda novi na drugom mestu. - Problem sa stentom može da se pojavi posle par dana ali i posle petnaest godina. On se može kontrolisati neinvazivno testovima opterećenja ili ultrazvučno. Na šest i dvanaest meseci posle stavljanja stenta se kontrolišu pacijenti kojima je ugrađen stent - rekao je dr Nedeljković.

#Doktor

#kardiolog

'